Ecoloog Terry Chapin, bedenker van het concept Earth Stewardship, ontvangt de Volvo-milieuprijs 2019

Een hoogleraar ecologie die tientallen jaren onder uitdagende omstandigheden onderzoek en veldwerk heeft verricht in het Noordpoolgebied, is de winnaar van de Volvo-milieuprijs 2019.
1860x1050-nieuws-volvo-milieuprijs-winnaar-2019

In de 30 jaar dat de prijs bestaat, heeft de jury vaak prijswinnaars geselecteerd die onderzoek hebben gedaan dat van essentieel belang is gebleken voor de duurzaamheidsagenda. Terry Chapin vormt geen uitzondering op deze regel. Als hoogleraar ecologie aan de Universiteit van Alaska, Fairbanks, bracht hij lange periodes door op de toendra's van Siberië en Alaska. Daar bestudeerde hij processen waarvan we nu weten dat deze ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor het wereldwijde klimaat. De afgelopen 10 jaar heeft hij zijn kennis van ecologie en ethiek met elkaar gecombineerd in het concept Earth Stewardship.

Tientallen jaren geleden zagen enkele wetenschappers, waaronder Terry Chapin, al de impact van klimaatverandering op de koolstofrijke toendra, permafrost en arctische bossen van het noordelijk halfrond. Aldus Terry Chapin:

- Klimaatverandering vindt twee keer zo snel plaats in Alaska en in de rest van het Noordpoolgebied als in de hele wereld. Omdat Alaska zo gevoelig is voor temperatuur, zullen de processen hier het meest worden getroffen.

Het vindt nu al plaats. Bosbranden traden altijd wel op in de wildernis van Alaska, maar het afgelopen decennium zijn ze drastisch toegenomen. De bosbranden zijn omvangrijker en frequenter, vanwege hogere temperaturen en drogere weersomstandigheden. Daarom kan de stad Fairbanks, Alaska, gelegen in de ongerepte wildernis en ver weg van vervuilende industrieën, wekenlang een van de slechtste luchtkwaliteiten op aarde hebben, wanneer nabijgelegen bosbranden hun enorme rookpluimen verspreiden.

Wetenschappers van de Universiteit van Alaska, Fairbanks, houden de veranderingen in de bevroren grond nauwlettend in de gaten. Bij dooi komt onder anaerobe omstandigheden koolstof vrij zodat methaan, een krachtig broeikasgas, wordt afgegeven. Niemand weet zeker hoe snel het proces verloopt, maar de gevolgen kunnen ingrijpend zijn. Alleen al in het Noordpoolgebied bevat de permafrost naar schatting bijna twee keer zoveel koolstof als de hele atmosfeer. Het vrijgeven van slechts een deel van deze bevroren koolstof zal decennia lang de menselijke uitstoot van onze voertuigen, industrieën, krachtcentrales, schepen en vliegtuigen overstijgen.

Tijdens zijn jarenlange onderzoek naar de effecten van klimaatverandering in het Noordpoolgebied werkte Terry Chapin nauw samen met inheemse gemeenschappen in Alaska, waardoor hij geïnspireerd raakte.

- Inheemse volken hebben een prachtige traditie en geschiedenis met betrekking tot het land, omdat ze er totaal van afhankelijk zijn om te overleven. Hun respectvolle benadering is in zekere mate verloren gegaan in westerse samenlevingen.

Hij denkt dat het belangrijk is de respectvolle benadering van de natuur en het land opnieuw in te prenten. Terry Chapin ontwikkelde het concept wat hij Earth Stewardship noemt voor de relatie tussen mens en natuur. Het is een set leidraden op het gebied van ecologie en ethiek die zijn gericht op het behoud van biodiversiteit en levensondersteunende systemen op onze planeet. Het gaat om verantwoordelijk handelen, heel vaak op lokaal niveau. Het stemt hem optimistisch dat grassroots-bewegingen veranderingen in levensstijl kunnen veroorzaken, ecologische voetafdrukken verkleinen en klimaatvriendelijke bedrijven en regelgeving ondersteunen.

- In de afgelopen 70 jaar hebben we niveaus van menselijke activiteit bereikt die de aarde veranderen. Dit is een van de redenen waarom volgens mij Earth Stewardship zo belangrijk is. Het biedt een kans om de weg die de mensheid is ingeslagen, te wijzigen.

De motivatie van de jury van de Volvo Environment Prize Foundation:

“Gedurende zijn decennialange carrière waarin hij onderzoek deed naar ecosystemen en wereldwijde veranderingen, werkte professor Terry Chapin onvermoeibaar met mensen en voor de planeet. Zijn werk zal langdurig van invloed zijn op de manieren waarop we een duurzame toekomst willen bouwen. Het concept Earth Stewardship biedt ondersteuning aan de diepgaande institutionele en structurele wijzigingen die nodig zijn om komende uitdagingen aan te gaan. “

 

Neem voor meer informatie over de Volvo-milieuprijs en de winnaar van dit jaar contact op met voorzitter van de jury, emeritus hoogleraar Will Steffen, Fenner School of Environment and Society, Australian National University, e-mail: will.steffen@anu.edu.au

De Volvo-milieuprijs is een van 's werelds meest prestigieuze milieuprijzen en bestaat 30 jaar. De onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan mensen die uitmuntende wetenschappelijke ontdekkingen hebben verricht op het vlak van het milieu en duurzame ontwikkeling. De prijs bestaat uit een diploma, een glazen sculptuur en een geldbedrag van 1,5 miljoen SEK. Deze worden overhandigd tijdens een ceremonie in Stockholm op 7 november 2019.

Voor meer informatie over de laureaat van 2019 en de Volvo-milieuprijs: www.environment-prize.com

Emeritus hoogleraar Ecologie Stuart "Terry" Chapin III, Universiteit van Alaska, Fairbanks, VS is de winnaar van de Volvo-milieuprijs 2019. Foto: Tore Marklund

 

Over Volvo Group

De Volvo Group wil de welvaart verhogen met transportoplossingen zoals trucks, bussen, bouwmachines, aandrijfsystemen voor de scheepvaart en industriële toepassingen, en met financiering en services, die de uptime en productiviteit voor onze klanten vergroten. De Volvo Group is opgericht in 1927 en streeft ernaar om de toekomst vorm te geven met duurzame oplossingen voor transport en infrastructuur. Het hoofdkantoor van de Volvo Group staat in Göteborg, Zweden. Het bedrijf telt 105.000 medewerkers en bedient klanten in meer dan 190 markten. In 2018 bedroeg de nettoverkoop bijna 391 miljard SEK (38,1 miljard euro). De aandelen Volvo zijn genoteerd bij Nasdaq Stockholm.

Downloaden

Vrijgave Format PDF Size 259 KB
Form background image

Abonnementenservice

Related News

Laatste nieuws

Latest Press Release