Trucks en auto's waarschuwen elkaar in het verkeer - innovatieve samenwerking tussen Volvo Trucks en Volvo Cars

Volvo Trucks lanceert een cloudgebaseerde dienst, Connected Safety, waarmee trucks en auto's van Volvo elkaar automatisch waarschuwen bij gevaarlijke verkeerssituaties. Dankzij baanbrekende samenwerking zorgen twee onafhankelijke voertuigfabrikanten ervoor dat hun auto's en trucks informatie over gevaarlijke verkeerssituaties in real-time met elkaar kunnen delen.
1860x1050-news-connected-safety

De versie van Connected Safety voor personenauto's werd in 2016 door Volvo Cars gelanceerd. Nu Volvo Trucks zijn versie van deze dienst lanceert, kunnen trucks en auto's elkaar waarschuwen voor potentiële gevaren. Dat is mogelijk omdat beide bedrijven gegevens over veiligheid uitwisselen tussen hun respectievelijke clouds.
“Uitgebreide samenwerking tussen verschillende spelers is een van de belangrijkste factoren voor meer verkeersveiligheid. Als meer voertuigen informatie in real-time over de verkeerssituatie met elkaar kunnen uitwisselen, is er minder kans op ongevallen. Met Connected Safety openen we de deur naar de toekomst, in de hoop dat meer voertuigfabrikanten zich bij ons zullen voegen”, zegt Carl Johan Almqvist, Traffic and Product Safety Director bij Volvo Trucks.

Connected Safety werd ontwikkeld om waarschuwingen naar voertuigen in de buurt te sturen die verbonden zijn met de dienst wanneer een chauffeur de gevaarknipperlichten van het voertuig activeert.
“Een voertuig dat stilstaat langs de weg en slecht zichtbaar is, kan langs achteren aangereden worden, wat ernstige gevolgen kan hebben. Een tijdige waarschuwing geeft alle chauffeurs van auto's en trucks in de buurt de kans om snelheid te minderen, hun rijgedrag aan te passen aan de verkeerssituatie en aanrijdingen te voorkomen”, legt Carl Johan Almqvist uit.

Op de langere termijn kan de cloudgebaseerde dienst uitgebreid worden met extra functies om de veiligheid te verbeteren.
“Naarmate de technologie verder verfijnd wordt en steeds meer voertuigen gekoppeld worden aan het systeem, wordt informatie in real-time een belangrijke aanvulling aan de verschillende intelligente veiligheids- en ondersteuningssystemen voor de chauffeur die vandaag al in onze trucks aanwezig zijn. Connected Safety vormt de start van een nieuwe fase in onze voortdurende inspanningen om veilig rijgedrag te stimuleren en ongevallen te voorkomen”, vertelt Emanuele Piga, Director Customer Solutions & New Services Development bij Volvo Trucks.

Aanvankelijk lanceert Volvo Trucks Connected Safety in nieuwe trucks in Zweden en Noorwegen, waar zowel Volvo Trucks als Volvo Cars een aanzienlijk deel van de jaarlijks geregistreerde nieuwe voertuigen voor zijn rekening neemt.

Feiten, Volvo Trucks Connected Safety

  •  Zo werkt Connected Safety: Wanneer de gevaarknipperlichten worden ingeschakeld, stuurt de truck een signaal via de internetverbinding van de mobiele telefoon van de chauffeur naar de clouddienst van Volvo
    Trucks. Van daaruit wordt de informatie doorgestuurd naar de overeenkomstige dienst bij Volvo Cars. Er wordt dan een waarschuwing naar alle verbonden auto's en trucks gestuurd die de locatie naderen van het voertuig waarvan de gevaarknipperlichten ingeschakeld werden.
  •  Het systeem zal in 2018 beschikbaar zijn in Zweden en Noorwegen. Connected Safety is van toepassing op de Volvo FH16, Volvo FH, Volvo FM en Volvo FMX met het geïntegreerde systeem van Volvo Trucks voor diensten en infotainment, afhankelijk van de specificaties en de gekozen diensten voor de truck.
  •  Volvo Cars biedt Connected Safety aan bij alle nieuwe Volvo XC60, Volvo XC90, Volvo XC40, Volvo S90, Volvo V60 en Volvo V90-modellen.
  •  Aanvullende veiligheidssystemen om ongevallen met Volvo-trucks te voorkomen: Adaptive Cruise Control: actieve cruisecontrole waarmee de chauffeur een vooraf ingesteld tijdsinterval tot de voorligger kan aanhouden. Collision Warning met noodremfunctie: ontworpen om de chauffeur te waarschuwen bij een dreigende botsing met de voorligger en de remmen in te schakelen indien nodig. Driver Alert Support: waarschuwt de chauffeur om te stoppen voor een pauze als het systeem tekenen van onoplettendheid vaststelt.  

7 mei 2018

Neem voor meer informatie contact op met:

Fredrik Klevenfeldt, Director Public Relations and Social Media Volvo Trucks

Tel.: +46 31 322 11 06; e-mail: fredrik.klevenfeldt@volvo.com

Foto's voor de pers zijn beschikbaar in de fotogalerij van Volvo Trucks op http://images.volvotrucks.com 

Ga voor meer informatie naar volvogroup.com/press 

De Volvo Group is één van 's werelds toonaangevende fabrikanten van trucks, bussen, bouwmachines en industriële en scheepsmotoren. De Volvo Group biedt bovendien totaaloplossingen voor financiering en dienstverlening. De Volvo Group stelt bijna 100.000 werknemers te werk, heeft productievestigingen in 18 landen en verkoopt zijn producten in meer dan 190 markten. In 2017 bedroeg de verkoop van de Volvo Group 35 miljard euro. De Volvo Group is een naamloze vennootschap met hoofdkantoor in het Zweedse Göteborg. Aandelen van Volvo zijn genoteerd op Nasdaq Stockholm.