Wereldprimeur voor Volvo: zelfrijdende truck in ondergrondse mijn

De volledig autonome truck van Volvo is de eerste ter wereld die getest wordt bij activiteiten diep onder de grond, in de mijn van Kristineberg. De zelfrijdende truck maakt deel uit van een ontwikkelingsproject met als doel de transportstroom en veiligheid in de mijn te verbeteren. De truck legt een afstand van 7 kilometer af, tot 1320 meter onder de grond in de smalle mijntunnels.
1860x1050-automation-boliden-teaser

“Dit is de eerste volledig zelfrijdende truck ter wereld die in dergelijke zware omstandigheden ingezet wordt. Het is een echte uitdaging om ervoor te zorgen dat alles tot in de puntjes werkt op een diepte van 1300 meter onder de grond”, vertelt Torbjörn Holmström, lid van de Executive Board van de Volvo Group en Chief Technology Officer bij de Volvo Group.

De Volvo Group brengt nu een film uit met alle mogelijkheden die autonome trucks bieden. De film werd opgenomen in de uitdagende werkomstandigheden in de mijn van Kristineberg, op 100 kilometer van Arvidsjaur in het noorden van Zweden. Torbjörn Holmström, die meespeelt in de film, wil aantonen hoe veilig de truck is. Hij aarzelde niet om midden in de mijnschacht te gaan staan terwijl de truck op hem af reed.
“Ongeacht het soort voertuig dat we ontwikkelen, is veiligheid steeds onze topprioriteit, wat ook geldt voor zelfrijdende voertuigen. Ik was ervan overtuigd dat de truck zou stoppen, maar uiteraard bleef het spannend tot de truck begon te remmen!”

De volledig zelfrijdende truck die de hoofdrol speelt in de film, is een speciaal uitgeruste Volvo FMX. De truck bewaakt de omgeving voortdurend met behulp van diverse sensoren en ontwijkt zowel vaste als bewegende obstakels. Tegelijk verzamelt het transportsysteem aan boord gegevens om de route en het brandstofverbruik te optimaliseren en te coördineren. De truck maakt deel uit van een ontwikkelingsproject en wordt voor het eerst getest in echte werksituaties.

De film is te bekijken op www.volvogroup.com/automation. Naast de film is er ook extra materiaal, waaronder interviews met specialisten van de Volvo Group op het vlak van autonome trucks.

Link naar de film:
https://www.youtube.com/watch?v=JwhyoUyJNoY

Link naar extra materiaal:
https://www.youtube.com/watch?v=DYMEl-1q0Qs 

7 september 2016

Journalisten die meer informatie willen, kunnen contact opnemen met Joakim Kenndal, Volvo Group Media Relations, op het nummer +46 765 53 72 29.

Ga voor meer verhalen van de Volvo Group naar http://www.volvogroup.com/globalnews.

De Volvo Group is één van 's werelds leidende fabrikanten van trucks, bussen, bouwmachines en industriële en scheepsmotoren. De Volvo Group biedt bovendien complete oplossingen voor financiering en dienstverlening. De Volvo Group stelt ongeveer 100.000 werknemers te werk, heeft productievestigingen in 18 landen en verkoopt zijn producten in meer dan 190 markten. In 2015 bedroeg de verkoop van de Volvo Group 33,4 miljard euro. De Volvo Group is een naamloze vennootschap met hoofdkantoor in het Zweedse Göteborg. Aandelen van Volvo zijn genoteerd op Nasdaq Stockholm. Ga voor meer informatie naar www.volvogroup.com of www.volvogroup.mobi als u een mobiele telefoon gebruikt.