Beschermheer van de Amazone ontvangt de Volvo Environment Prize

De Braziliaanse wetenschapper professor Carlos Nobre is de winnaar van de Volvo Environment Prize voor 2016. Hij krijgt de prijs voor zijn pionierswerk om het Amazonegebied, een van de belangrijkste ecosystemen op aarde, beter te begrijpen en te beschermen.
Carlos Nobre, laureaat van VEP 2016

Het regenwoud in het Amazonegebied is een van de rijkste regio's ter wereld wat de biodiversiteit betreft. 10 tot 15 procent van alle plant- en diersoorten op het land huizen er en in de bosgronden is 100 - 120 miljard steenkool opgeslagen. De regen van het Amazonegebied genereert zo'n 15 procent van alle zoetwater dat in de oceanen stroomt. De Amazone heeft dus veel invloed op de biodiversiteit en het klimaat.

- Carlos Nobre speelt al decennia lang een prominente rol met zijn onderzoek naar het regenwoud van het Amazonegebied, waaronder baanbrekend onderzoek naar het ecosysteem van de aarde, vertelt de jury van de Volvo Environment Prize als motivatie voor de uitreiking van de prijs in 2016.

De ontbossing in het Amazonegebied en de omschakeling van regenwoud naar weiden voor veeteelt of voor grootschalige gewassenteelt baren al jarenlang grote zorgen. Maar de ontwikkeling is vertraagd en de ontbossing is de voorbije 10 jaar met nagenoeg 80 procent afgenomen. Er zijn ook veel minder nieuwe veetelers en landbouwers in het regenwoud.

- Het is een combinatie van nieuwe wetgeving, strengere regelgeving en meer afdwinging van de wetten. Bovendien is de exploitatie ook minder winstgevend, wat ook heeft bijgedragen tot de verandering, vertelt Carlos Nobre.

Hij waarschuwt dat er nog veel bomen worden gekapt, wat sommige gebieden van het regenwoud kan omvormen tot savannegebieden. Dat heeft grote gevolgen voor de rol die de Amazone speelt in het wereldwijde ecosysteem. Als de temperatuur in het Amazonegebied meer dan 4°C stijgt of als meer dan 40% van de bossen gekapt worden, kan een kantelpunt bereikt worden en kan de bossterfte onomkeerbaar worden.

De huidige trend is echter hoopvol, vertelt hij, en er is een nieuwe rol voor de Amazone weggelegd.

- Het is wellicht de laatste plaats waar je een industriële revolutie zou verwachten, maar dit zou wel eens de toekomst voor het grootste tropische woud ter wereld kunnen zijn.

Gebruikmaken van de huidige biodiversiteit van het Amazonegebied - talloze levende organismen, planten, dieren en insecten - met gebruik van de recentste technologie, kan een nieuwe industriële revolutie teweegbrengen, vertelt Carlos Nobre.

 De wereld verandert snel, aangestuurd door innovaties op het vlak van artificiële intelligentie, robotica, nanotechnologie, synthetische biologie, DNA-bewerking en biologische imitatie, om er maar enkele te noemen. Als we de rijke en uitgebreide grondstoffen van de Amazone behouden en combineren met deze nieuwe technologie, kunnen we een nieuwe toekomst zien voor het Amazonegebied en zijn bewoners, vertelt Carlos Nobre.

- De wetenschap evolueert met rasse schreden, om te begrijpen hoe alles in de natuur wordt gecreëerd, hoe alles zich gedraagt en werkt, en de processen die miljoenen jaren lang geëvolueerd zijn. Op middellange en lange termijn zien we een groot aantal innovaties op basis van het regenwoud, in Brazilië en andere landen.

Naast zijn lange academische carrière werd professor Carlos Nobre in 2011 aangesteld als Secretary for Policy and Research bij het Braziliaanse ministerie van wetenschap en technologie. In 2013 stelde Ban Ki-Moon, secretaris-generaal van de VN, Carlos Nobre aan als lid van zijn nieuwe Scientific Advisory Board.

Voor meer informatie over de Volvo Environment Prize en de winnaar van dit jaar kunt u contact opnemen met de voorzitter van de jury, professor Will Steffen, Fenner School of Environment and Society, Australian National University, e-mail: will.steffen@anu.edu.au Telefoon: +61 2 6125 4588

De Volvo Environment Prize werd opgericht in 1988 en is een van 's werelds meest prestigieuze milieuprijzen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen die bijzondere wetenschappelijke ontdekkingen hebben gedaan op het vlak van het milieu en duurzame ontwikkeling. De prijs, bestaande uit een diploma, een glazen beeldje en een bedrag van 1,5 miljoen Zweedse kronen (150.000 euro), wordt op 30 november 2016 uitgereikt tijdens een ceremonie in Stockholm.

Voor meer informatie over de laureaat van 2016 en de Volvo Environment Prize: www.environment-prize.com

Ga voor meer verhalen van de Volvo Group naar http://www.volvogroup.com/press.

De Volvo Group is één van 's werelds leidende fabrikanten van trucks, bussen, bouwmachines en industriële en scheepsmotoren. De Volvo Group biedt bovendien complete oplossingen voor financiering en dienstverlening. De Volvo Group stelt ongeveer 100.000 werknemers te werk, heeft productievestigingen in 18 landen en verkoopt zijn producten in meer dan 190 markten. In 2015 bedroeg de verkoop van de Volvo Group 33,4 miljard euro. De Volvo Group is een naamloze vennootschap met hoofdkantoor in het Zweedse Göteborg. Aandelen van Volvo zijn genoteerd op Nasdaq Stockholm. Ga voor meer informatie naar www.volvogroup.com.