De toekomst van automatisering is een feit bij Volvo

Voor het eerst demonstreert de Volvo Group de zelfrijdende truck voor een breder publiek. De truck maakt deel uit van een onderzoeks- en ontwikkelingsproject met autonome voertuigen, dat bedoeld is om meer zakelijke voordelen voor klanten te creëren, vooral in de mijnbouw.
Voor het eerst demonstreert de Volvo Group de zelfrijdende truck voor een breder publiek.
Voor het eerst demonstreert de Volvo Group de zelfrijdende truck voor een breder publiek.

“De Volvo Group voert al jarenlang onderzoek uit naar autonome voertuigen en we zijn verheugd dat we al een oplossing ontwikkeld hebben die volgens ons op termijn een revolutie zal betekenen in de mijnbouw. We verwachten dat we de productiviteit van onze klanten kunnen verhogen en tegelijk het brandstofverbruik en de veiligheid kunnen verbeteren”, vertelt Torbjörn Holmström, lid van de Group Executive Board en Chief Technology Officer van Volvo.

Het onderzoeksproject gebeurt in samenwerking tussen de Volvo Group en Saab - via Combitech, het adviesbureau voor technologie dat helemaal in handen is van Saab - om een volledig autonome oplossing voor transportsystemen te ontwikkelen. Deze unieke truck, een volledig uitgerust constructievoertuig, navigeert en werkt volledig autonoom, zowel boven als onder de grond. De truck maakt gebruik van sensoren en gps-technologie om de omgeving voortdurend te scannen, vaste en bewegende obstakels te omzeilen en terwijl gegevens te verzamelen via het transportsysteem om de route en de verkeersveiligheid verder te optimaliseren. Er is geen handmatige supervisie nodig, de truck maakt deel uit van de complete transportoplossing van de klant die het volledige productieproces regelt.

De truck die ontwikkeld werd door de Volvo Group is een van de verschillende onderzoeksprojecten die uitgevoerd worden om diverse aspecten van autonome oplossingen te ontwikkelen en te testen. Deze projecten zijn bedoeld om duurzame transportoplossingen te creëren en de verkeersveiligheid te verbeteren, wat voordelen oplevert voor de klant, maar ook voor de maatschappij in zijn geheel.

“Automatisering is een spannend onderdeel van de technologie, die snel evolueert. Er bestaan al oplossingen en in de toekomst verwachten we nog meer autonome oplossingen te zien. Maar onze klanten kunnen vandaag al gebruikmaken van deze technologie, aangezien we dezelfde principes toepassen op onze actieve veiligheidssystemen”, vertelt Martin Lundstedt, President and CEO van Volvo.